Stjärnflockan (Astrantia major L.) en Apiaceae (flockblommig) även kallad Linnés döttrar. Den kallas så på grund av att korglika flockarnas placering: de kan vara placerade med en blomkorg i mitten omgiven av fyra korgar strax nedanför. Den i mitten är då Carls hustru Sara Lisa och hon är omgiven av parets fyra döttrar Lisa Stina, Lovisa, Sara Stina och Sofia.
Linnéträdgården innan Venusstatyn kom på plats
Sommaren är min mest intensiva arbetsperiod. Så är det varje år, men i år har jag fått extremt mycket att göra. Jag jobbar som vanligt på Linnéminnena i Uppsala som museiassistent. Utöver det har jag fått väldigt mycket att göra i firman! Dels ett stort inventeringsuppdrag för Uppsala kommun och dels ett guidningsuppdrag för statens fastighetsverk. Jag får väl jobba hårt nu och vara ledig i oktober... Men jag har det så förskräckligt bra. Vad jag är lyckligt lottad som får hålla på med precis det jag vill göra! Det stora problemet är ju att hinna med allt, men dygnet har många timmar.
Mina egna växter på trädgårdsplätten hinns nästan inte med, men lite småkärlek lyckas jag ändå sprida där med: pallkrageodlingen går utmärkt, mer om det i ett senare inlägg.
Det är nu femte året jag arbetar för Uppsala universitet på Linnéträdgården och Linnés Hammarby med att guida besökare. Jag får betalt för att sprida mina växtnördkunskaper med historisk vinkling och får mycket uppskattning för det. Som guide får man omedelbar feedback, det är ett väldigt tacksamt arbete. Det passar nog inte alla, men har man som jag suttit i skamvrån som liten för att man ständigt pratade för mycket (jag gick inte i svensk skola då, nej) passar det bra. När jag är riktigt intresserad av något, och kan det bra, brinner jag för att förmedla det. Den entusiasmen märks och fungerar utmärkt i mitt jobb.
Jag i guidetagen i en artikel från UNT sommaren 2009.
Foto: Nina Leijonhufvud
Jag jobbar mycket ute på Linnés Hammarby. Där blir det mest inomhusvisningar där jag försöker levandegöra familjen von Linnés tid på gården, men visst lyckas jag prata växter där med! Det är systematikhistoria, ekologisk historia, anekdoter om namngivning av Linnean och nässlan (!). Det är därför jag finns där, universitetet strävar efter att ha guider med olika utbildningar så att visningarna inte blir likadana. Jag är inte den enda botanisten, det är jag inte, men jag är den enda vars utbildning faktiskt riktats in på Carl von Linnés växter. Vi visar bara utomhuset när grupper speciellt bokar detta, och det tycker jag är synd. Men ibland får jag göra utomhusvisningar av den märkvärdiga, fantastiska miljön på Hammarby, där Linné hade en förlängning av sin botaniska trädgård i Uppsala och så många växter finns kvar. Då är jag i sjunde himlen och berättar med stor entusiasm. Jag lyckas sällan hålla mig inom den stipulerade tiden, men besökarna klagar inte. Vad jag vet iallafall... ;)
Krolliljor (Lilium martagon L.) på Linnés Hammarby.
Men idag är det midsommarafton, och då är Linnéminnena stängda och vi museiassistenter lediga.
GLAD MIDSOMMAR!