Jag är botanist, verksam som naturpedagog och trädgårdsrådgivare, och Calendula är min firma. Jag älskar växter i alla former och sammanhang och vill uttrycka det. Det finns så mycket spännande som är växtrelaterat att fundera på och skriva om. Varför inte en virkbeskrivning av en blomma..? Javisst, sånt håller jag också på med. Välkommen!
lördag 20 augusti 2011
Inventering i Linnés fotspår
Druvfläder (Sambucus racemosa L.) finns det gott om i Årike Fyris. Det här exemplaret stod i Nåntunalund.
Det regnar. Ett riktigt heldagsregn. Vilket ypperligt tillfälle att blogga om sommarens inventering! Sommaren har varit fin och jag har inte alls haft tid att sitta vid datorn, precis som det ska vara. Jag njuter av livet. Att få vara ute dag ut och dag in och leta växter, det är det bästa sättet att tillbringa sin sommar på!
Skvattram (Rhododenrum tomentosum L.) i Fäbodmossen, östra delen. Där växte den i riklig mängd.
Jag har klarat av stora bitar av Årike Fyris och det allra mesta på Fäbodmossen ute i Jumkil. Jag har hittat många av de arter som Carl von Linnés studenter plockade, undrade över och fick förklarade av sin lärare. Tyvärr har jag inte hittat Kung Karls spira i Jumkil, den lär ju vara överblommad nu men hade ändå varit fantastiskt rolig att hitta. Den var huvudattraktionen på Jumkilsherbationen (=exkursionen), mycket pampig och vacker. Det har varit såpass torrt i år att jag relativt lätt har kunnat röra mig hit och dit i mossen, men vid ett tidigare besök där blev jag varse hur blött det kan vara- och jag hade tydligen trasiga stövlar. Upptäckte jag då. Osis...
Kallgräs (Scheuchzeria palustris L.) i Fäbodmossen, precis vid ett avvattningsstråk i östra delen.
Från blött till torrt: Exkursionsmiljöer ska ju vara olika, så att studenterna får se de olika växterna i sina skilda sammanhang. Längs Danmarks- och Ultunastigen som tillsammans utgör största delen av Årike Fyris hittar man lite andra växter än vad man gör längs Jumkilsvandringen. Fyrisån rinner mellan de två, och den i sin tur omges av vassområden, betesmarker och torrbackar.
I Ultunas torrbackar och på Liljekonvaljeholmen i Sunnersta fann jag denna raring (Veronica spicata L.)
Korskovall (Melampyrum cristatum L.)
Nej, någon Kung karls spira har det inte blivit, men väl dess släkting korskovall (Melampyrum cristatum L.). Den växte i Sunnersta, i ekbacken på Liljekonvaljeholmen, där jag fick inventera till tonerna av en dansbandsorkester.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)