lördag 20 april 2013

Riktig vår och vårflod

Ha!

Satt och läste på bloggen och såg då ett inlägg från februari där jag skrev något om våren som verkade vara på gång. Ha! Hade jag fel eller hade jag fel? NU är våren här. Hela mars var kall och solig, vintern och snön släppte inte sitt grepp. Efter den rekordsena våren har vi fått en vårflod som också slår alla rekord.  Uppsalaborna vallfärdar till sin Fyriså för att se hur den svämmar över. Det gjorde även vi. :)




Trädgårdssysslorna har kommit igång och jag har fått lite uppdrag; främst äppelträdsklippning. Eftersom jag jobbar heltid nu kan jag inte lägga så mycket tid på firman- men det tar inte så lång tid att ta hand om ett äppelträd. Eller två. Dessutom har jag en hjälpreda nu för tiden- Emil. Emil är en lång och gänglig tjugoåring som är fena på att klättra runt överallt i träden. Han lär sig fort hur jag tänker runt klippning och är duktig. Jag har inte sett honom ta sågen en enda gång, hans grensax tar allt. Ju grövre gren desto större utmaning helt enkelt, men sågen får ligga. :-) Inte nog med att det är bra med bollplank och klättrare, det är dessutom också väldigt trevligt med sällskap.

Hur tänker jag då?
Jo, jag är en försiktig general på våren. Vill inte ta så mycket i kronan. Jag glesar och tar bort skadade grenar, men jag tar inte ALLT. Vid klippning på våren stimulerar man återväxten och vattskott i mängd vill man ju inte ha! Jag klipper som trädgårdsägaren vill, Stockholmsklippning eller inte, men får jag välja väljer jag en klippning som bibehåller eller återskapar en fin kronform. Stockholmsklippningens syfte är lovvärt om man vill kunna ta hand om hela sin skörd, man når ju överallt i trädet då, men nuförtiden är det rätt så vanligt att skörden får vara. Då behöver man ju faktiskt inte beskära för att locka fram fruktsättning och nåbarhet.

I höst kommer jag tillbaks till träden och gör ett större ingrepp. Då ligger inte växtsäsongen i startgroparna längre och svaret på klippningen kan bli lugnare.



Emil uppflugen i Åkerö.


En sak undrar jag över: nästan alla träd vi har tagit i år har varit illa åtgångna av kräfta. Det känns sorgligt. Har förekomsten av fruktträdskräfta ökat? Jag är väldigt noggrann med att rengöra beskärningsverktygen efter varje trädgård. Vill inte sprida smitta.

GLAD VÅR!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar