tisdag 13 mars 2012

Brännvin och öl på pensionärsboende! :-)

Våren är verkligen här; dagen var blåsig men varm och snölegorna krymper i hastig takt. Jag leder en studiecirkel i historisk botanik ute i Gottsunda. Det är ett samarbete mellan kommunen och studiefrämjandet.
Jag pratar för de boende på ett pensionärsboende. Inga gaggiga åldringar utan pigga och alerta pensionärer.
Det är en väldigt engagerad och intresserad grupp. Jättekul!

Hittills har jag pratat om Linnéstigarna och världsarvet, Trädgårdar från olika tider och idag blev det-på begäran- en föreläsning om brännvin och öl i den svenska historien. Det är flytande kulturhistoria, det! (Jo, det blev lite om absint också, när jag ändå höll på.)

Jag tog min vänkrets på facebook till hjälp och bad dem skriva sin favoritbrännvinskrydda på min logg. Jag fick väldigt många svar; kummin och pors var storfavoriter, men jag fick också några helt otippade svar. Jag blev jätteglad över anstormningen av svar! Den här, till exempel, måste provas:



Jonas H Andersson, som grundade ölbryggeriet Slottskällan, är bra på det här med smaker. Hans tips var att blanda angelikarot (kvanne), basilika och grape.
(Bilden ovan är ett kollage jag har gjort med bilder hittade här och var på nätet. Har jag tagit din bild olovandes ber jag om ursäkt!)



En annan vän tipsade om denna bäskblandning: inte bara malört, utan även johannesört. Spännande!! 
(den inklippta bilden på johannesört kommer från nätet).



Röda vinbär. Alla vinbär går bra att krydda med, men ska enligt obekräftad uppgift inte blandas med varandra.



Pors- mångas favorit. (ur CAM Lindmans flora)


En annan smak som jag måste prova är gullviva, Geirs tips. Liljekonvalj var helt otippat eftersom den är känd som giftig, men det lät ju gott. Jag kan också nämna pomerans, lingon, rabarber/citron, anis, fänkål, bävergäll, saffran, mm. Det finns hur mycket som helst att blanda i brännvin. Allt låter så gott!!

Förra sommaren plockade jag röllika, johannesört och pors till att krydda brännvin med. Porsbrännvinet blev helt fantastiskt. Min särbo fick för sig att blanda den med rökig whisky för någon vecka sedan och hävdade med emfas att det var jättegott! Roligt.

Om hembränning inte vore olagligt och man skulle vilja sig på att göra absinth finns det en utmärkt sida för det; http://www.feeverte.net/recipes.html.

Vad ska studiecirkeln handla om nästa gång då? Historisk botanik kan man göra mycket av! :-)

1 kommentar: