tisdag 1 februari 2011

bärmiddag!

Har ätit bär till middag. Då tänker ni förstås på jordgubbar eller blåbär. Men nej, en stor del av min middag bestod av gurka och avocado. Två bär, som dessutom är frukter (!).

Knepigt det där: Frukten är den del av växten som innehåller fröet. Oavsett hur sött det är, sötman spelar ingen roll alls för den botaniska betydelsen. Ordet grönsak finns bara i affären och hänger ihop med att det som säljs inte smakar sött. Ett bär definieras av att fruktköttet runt fröet är mjukt och att frukten inte har ett hårt skal. Det gör alltså även bananen till ett bär!

...men jordgubben då? Var sitter jordgubbens frön? Inne i den? Är det ett bär ska väl fröerna finnas inuti, i det goda, gojsiga röda?

Nä! De sitter på utsidan! Frukten är de små hårda gula prickarna på jordgubbens yta. De är små hårda nötter! "Fruktköttet" under de små nötterna består i själva verket av jordgubbsblommans blombotten, som har svällt upp och blivit så god. Så jordgubben är inget bär, utan en skenfrukt. Tänka sig...

Nu ska jag ta och äta lite skenfrukt till efterrätt. Från frysen. Än dröjer det innan vi har en egen skörd av jordgubbar här uppe i vår kalla nord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar